zondag 27 oktober 2013

Arjen Lubach - IV



Winnaar van de Crimezone Debuutprijs!

Vijf debuutthrillers streden om de Crimezone Debuutprijs. Samen met 9 andere fervente thrillerlezers in de Crimezone Club van Tien mocht ik deze vijf boeken lezen en recenseren. Eindelijk mogen we nu de recensies plaatsen nu vanmiddag de winnaar bekend is gemaakt: IV van Arjen Lubach heeft gewonnen. Erg leuk, omdat ik naast Arjen Lubach zat tijdens de prijsuitreiking konden we gelijk even samen met de prijs op de foto! 




Het leven van Elsa Ruys komt volledig op zijn kop te staan als ze een telefoontje krijgt dat haar vader is overleden en met geweld om het leven is gebracht. Ze laat haar vriend en kind achter in hun zomerhuis in Zuid-Frankrijk en vliegt naar huis. Haar vader, emeritus hoogleraar Marcel Ruys, blijkt bezig te zijn geweest met een heel bijzonder onderzoek, een onderzoek dat hij met zijn leven heeft willen beschermen. Om de kennis niet verloren te laten gaan heeft hij een speurtocht ontworpen voor zijn dochter Elsa, een ontzettend slimme wiskundige, die samen met een studente kunstgeschiedenis en een oude vriend van haar vader probeert te achterhalen waar haar vader mee bezig is geweest. Deze speurtocht leidt ze door Amsterdam, Delft en uiteindelijk terug naar Zuid-Frankrijk waar het antwoord van de speurtocht het drietal in groot gevaar brengt.

IV is een fantastisch geschreven actie-thriller met heerlijke mogelijk waargebeurde elementen. Het leger van drie, een speciale en supergeheime eenheid heeft het op onze drie speurders gemunt, maar waarom, daar komen we maar stukje bij beetje achter. Lubach heeft een goede verhaallijn uitgezet waarin het plot slechts stukje bij beetje wordt vrijgegeven. Je kunt heerlijk meespeuren met het drietal en de spanning heeft ervoor gezorgd dat ik het boek in no-time uit heb gelezen. Ik ben zeer enthousiast en ben erg benieuwd wat Lubach nog meer kan schrijven binnen het thriller-genre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten